Anunț important privind combaterea buruienii ambrozia

Anunț important privind combaterea buruienii ambrozia

În atenția proprietarilor sau deținătorilor de terenuri, beneficiarilor lucrărilor de construcții, administratorilor drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole de pe raza Municipiului Giurgiu, județul Giurgiu!

În conformitate cu prevederile Legii nr. 62/2018 cu modificările și completările ulterioare (Legea nr. 272/2023) privind combaterea buruienii ambrozia, proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, denumită științific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane (Art. 1).

În scopul distrugerii buruienii ambrozia și al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole vor desfășura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an sau în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment din partea autorităților publice locale, lucrări de întreținere a terenurilor prin smulgere, erbicidare sau alte lucrări și metode specifice. Aceste măsuri se mențin până la sfârșitul perioadei de vegetație a buruienii ambrozia.

Proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole pot solicita efectuarea acestor lucrări de către autoritățile administrației publice locale. Autoritățile administrației publice locale vor proceda la efectuarea lucrărilor, pe cheltuiala solicitantului, în măsura în care dispun de mijloacele necesare efecturii acestora, sau îl vor inform ape acesta că nu pot da curs solicitării și că obligația legală prevăzută la alin. (1) subzistă. Modalitatea de plată a contravalorii prestațiilor serviciilor de curățare a terenurilor infestate cu buruiana ambrosia se stabilește de către autoritățile administrației publice locale.

În situația în care autoritățile locale , la expirarea termenului de 15 zile de la transmiterea avertismentului, constată că proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole nu au efectuat lucrări de curățare a terenurilor infestate cu buruiana ambrosia, pot intervenii pe terenurile infestate pentru a le curate. În toate cazurile în care proprietarul notificat conform alin. (1) nu permite accesul pe terenul supus lucrărilor de intervenție în vederea executării acestora de către autoritatea  administrației publice locale, primarul solicită autorizarea instanței judectorești competente,  prin ordonanță  președințială, dată

cu citarea păților. Dispozițiile art. 3 se aplică în mod corespunzător. Costurile generate de efectuarea lucrărilor de prevenire, combatere și distrugere a specie Ambrosia artemisiifolia vor fi suportate de către proprietarii, deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole.

Ambrozia (Ambrosia artemisifolia) sau „iarba pârloagelor” este cunoscută ca fiind o buruiană periculoasă pentru sănătatea omului, polenul acesteia provocând alergii, rinite, asm și stări febrile puternice în perioada înfloririi. Metodele recomandate pentru prevenirea, combaterea și distrugerea buruienii ambrozia sunt: cosirea repetată, manual sau mecanic, în funcție de locul și suprafața infestată, distrugerea cu unelte agricole, smulgerea, în cazul unor suprafețe izolate, efectuarea unor arături adânci și discuiri pe terenurile agricole, erbicidarea, după caz.

Constituie contravenție nerespectarea prevederilor din avertisment de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei(RON) la 5.000 lei(RON) pentru persoanele fizice și cu amendă de la 10.000 lei(RON) la 20.000 lei(RON) pentru persoanele juridice (Art. 3, al. 2).

Contravențiile prevăzute la art. 3 le sunt aplicabile dispozițiile Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare.

  Pentru informații suplimentare accesați linkul http://www.madr.ro/docs/minister/Ambrozia-prezentare-combatere_.pdf

 

Ultima modificare: 07.03.2024 – 15:17 de către Administrator

Anteriorul Anunț important

Contactează-ne!

Primăria Municipiului Giurgiu © 2024. Toate drepturile rezervate.